Molens in Brabant en Brussels Gewest

Terug naar overzicht.

Activiteiten op molens in Vlaams Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Molendagen in 2024:  Molendag in Vlaanderen: zondag 28 april 


Foto Actieve molen Deze informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.
Molenforum_Vlaanderen_logo_high-res Herisemmolen (Alsemberg – Beersel)
Geen info bekend: contacteer de eigenaar(s).


Lindenmolen Diest
Beklim en bekijk onze molen binnenin terwijl de molenaar een woordje uitleg geeft en een maaldemonstratie! Ook de molen in Schaffen is toegankelijk!
De molen is open vanaf 10:00 uur.


Molen van Schaffen Diest – Schaffen.
Beklim en bekijk onze molen binnenin.
De molen is open vanaf 10:00 uur.


Molenforum_Vlaanderen_logo_high-res Heimolen (Langdorp – Aarschot)
Geen info bekend: contacteer de eigenaar(s).


Molenforum_Vlaanderen_logo_high-res Hertboommolen (Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek – Roosdaal)

De hertboommolen heeft ook de bijnaam ‘de tragische molen’ omwille van een aantal moorden die er plaatsgevonden hebben. We geven dit extra aandacht door levendige vertellingen (voor volwassenen) door Walter Evenepoel.
Daarnaast kom je via Flor Van Nuffel te weten waar in Roosdaal de ondertussen verdwenen molens stonden. En natuurlijk de pikantste verhalen over het doen en laten van de molenaars. Zorg dat je er bij bent!

De Hertboommolen is de enige staakmolen in het Pajottenland en wordt heel goed beheerd door de Hertboom Windmolen vzw. Hij dient niet alleen als prachtig decor voor heel wat bruiloftfoto’s, communieprentjes en andere fotoshoots. Neen, hij draait nog! Op Erfgoeddag krijg je de kans om de molen te bezoeken en aan het werk te zien (bij gunstige wind) dankzij de aanwezige molenaars.
Bruegel en het Pajottenland, maar zeker ook ‘de molen’ zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Net zoals op een Bruegelschilderij zal er op de site van de Hertboommolen overal iets te beleven zijn tijdens Erfgoeddag. Ambachtendemonstraties, rondleidingen, vertellingen voor kinderen en volwassenen, kinderworkshops, (Bruegel)muziek, eten en drinken … We maken het vooral gezellig!
Organisatie: Cultuurraad Roosdaal. In samenwerking met: Rausa vzw, Hertboommolenmuseum vzw, Windmolen Hertboom vzw, KVLV Borchtlombeek en gemeente Roosdaal..
De molen is open van 14:00 tot 18:00 uur.


Molenforum_Vlaanderen_logo_high-res Molen te Leefdaele (Rillaar – Aarschot)
Geen info bekend: contacteer de eigenaar(s).


Molenforum_Vlaanderen_logo_high-res Molen van Doren (Rotselaar – Rotselaar)

Molendag in Vlaanderen, ook in Rotselaar!

rondleidingen, pannenkoeken, koffie, thee, frisdrank, bier, …

Achter de schermen: de ‘molen van Rotselaar’ Donderdag 25 april 13.30 uur (vertrek LDC met de fiets of 14.20 uur ter plaatse). Kostprijs: drankje en hapje naar keuze ter plaatse. Inschrijven tot 17 april
De molen van Rotselaar is een veelzijdig en duurzaam project op een historische site. De molen is een beschermd monument omwille van zijn industrieel-archeologische waarde. Het complex is gerestaureerd tot een boeiend geheel met vele facetten:
een waterkrachtcentrale die groene energie opwekt,
een samenhuizen-project van negen huishoudens,
een vistrap van de VMM zodat vissen vrij kunnen migreren,
met bio-groente-teler Werner die molengroenten en ander bio-lekkers verkoopt en bakker Gilbert die elke week de oude bakoven opstookt voor heerlijk brood,
met aandacht voor de waterkwaliteit (dagelijks halen ze een halve ton vuil uit het water).Wij brengen met het LDC een bezoekje achter de schermen, met een woordje uitleg van een van de bewoners.

De molen is open van 10:00 tot 18:00 uur.

Molenforum_Vlaanderen_logo_high-res Heetveldemolen (Tollembeek – Galmaarden)
Heetveldemolen, Munkbaan 1 Tollembeek.
Meer informatie over het programma vindt U op onze website.
De molen is open van 10 tot 18u.


Molenforum_Vlaanderen_logo_high-res Weertmolen (Sint-Joris-Weert – Oud-Heverlee)
Geen info bekend: contacteer de eigenaar(s).


Molenforum_Vlaanderen_logo_high-res Moedermeule (Gelrode – Aarschot)
Geen info bekend: contacteer de eigenaar(s).


Molenforum_Vlaanderen_logo_high-res Heersemmolen (Veltem-Beisem – Herent)
Geen info bekend: contacteer de eigenaar(s).


Molenforum_Vlaanderen_logo_high-res Molen te Rufferdinge (Landen)   Het zal wel molenpraat zijn!

Benieuwd hoe een maalvaardige watermolen er aan de binnenkant uitziet of hoe graan vroeger werd vermalen tot meel? Na de rondleiding in de nog draaiende gerestaureerde molen van Rufferdinge onder begeleiding van een rasechte molenaar, kent het molenaarsambacht alvast geen geheimen meer voor jou. Op een digitaal scherm kan je tevens een molenaar aan het werk zien.
Organisatie: Heemkunde Pepijn@Landen. In samenwerking met: Stad Landen.

De watermolen is een knappe machine met reuzegrote tandwielen. Die draaien niet vanzelf. Zie je buiten het enorme waterrad? Wanneer het water erop valt, begint het te draaien en dat zet de hele machine in werking zodat wij graan kunnen malen, meel zeven en zware zakken kunnen hijsen. Verken onze molen en help ons een misdaad op te lossen. Lang geleden brak er iemand in. Wie? Waarom? Wanneer?
Organisatie: Heemkunde Pepijn@Landen. In samenwerking met: Stad Landen.

Deze activiteit loopt tot: 31 december 2019.

De molen  is open van: 10:00 tot 18:00 uur.


Molenforum_Vlaanderen_logo_high-res Liermolen (Grimbergen)
Het MOT Grimbergen
De molenaar van het MOT wijst je de weg in de boeiende wereld van deze 17de eeuwse graanwatermolen. Hij legt de geschiedenis en werking van de molen uit en laat zien hoe de kracht van het water het enorme mechanisme in beweging zet. Verbazing gegarandeerd!
Gratis toegang.De Liermolen is open van 10:00 tot 18:00 uur.
Het MOT (museum) is open van: 14:00 TOT 18:00 uur.


Afbeeldingsresultaat voor oyenbrugmolen  Molenforum_Vlaanderen_logo_high-res Oyenbrugmolen  (Grimbergen)
Sinds 1397 is er sprake van een ‘slaghmolen in d’ heerlijkheid t’ Oyenbrugge’. De huidige watermolen gebouwd in 1600 werd op het einde van de 19de eeuw uitgerust met een turbine. Vandaag draait er opnieuw een onderslagwaterwiel. De molen is maalvaardig gerestaureerd en is tegelijk een kleine waterkrachtcentrale.  Open op de laatste zondag van iedere maand, op de molendag in Vlaanderen en op afspraak.  
Molenforum_Vlaanderen_logo_high-resMolenforum_Vlaanderen_logo_high-res Klapscheutmolen (Wambeek – Ternat)

De verwijzing naar Bruegel (Bruegeljaar 2019) komt welgelegen: het bouwjaar van de Klapscheutmolen is 1572 en dit jaartal sluit aan bij het leven en werk van Pieter Bruegel, die in 1569 overleed en wiens werk zich onder meer in het Pajottenland situeerde.

Lokale ambachtsmannen en vrouwen tonen je de geheimen van hun stiel. Ontdek hoe kantklossers te werk gaan, leer meer over bierbrouwen (en proeven!) en ‘als het de natuurelementen belieft’ zal molenaar Wies het waterrad, de aandrijvende tandwielen en de zingende maalsteen laten draaien. Hij leidt je rond en toont het eeuwenoude systeem van communicerende vaten en watervalkracht.

Organisatie: Cie Erfgoed – Gemeente Ternat. In samenwerking met: Molenaar Wies, Brouwerij de Troch, Davidsfonds Wambeek.

Ontdek al fietsend de kracht van water in de Bellemolen (Affligem) en de Klapscheutmolen (Ternat), laat je inspireren door Bruegel (Pedemolen, Dilbeek) of maak kennis met een televisie-icoon: de Hertboommolen (Roosdaal), de molen van Kapitein Zeppos. Op iedere plaats maak je kennis met het molenambacht en zijn er tal van (kindvriendelijke) activiteiten. Vind de route op www.erfgoeddagpz.be.
Organisatie: Cie Erfgoed – Gemeente Ternat. In samenwerking met: Erfgoedcel Pajottenland en Zennevallei en ILV Sportregio Pajottenland.. Deze activiteit loopt tot: De route blijft permanent beschikbaar..
Geen info bekend: contacteer de eigenaar(s).

De molen is open van 12:00 tot 17:00 uur.


Molenforum_Vlaanderen_logo_high-res Pedemolen (Schepdaal – Dilbeek)

De Pedemolen in Sint-Gertrusis-Pede zal open zijn van 14u tot 17u.
Onze molenaars en bakkers nemen je mee op tocht in de watermolen, het authentieke bakhuis en de gezellige woonruimte met Leuvense stoof. Je kan met het hele gezin helpen met het malen van het graan, het kneden van deeg en natuurlijk het proeven van versgebakken brood! Bezoek ook zeker de oude brouwerij naast de molen en ontdek het ambacht van bier brouwen vroeger en nu.
Organisatie: Team kennis.De molen  is open van: 13:00 tot 18:00 uur.

Molenforum_Vlaanderen_logo_high-res Luizenmolen (Anderlecht – Brussel)
Geen info bekend: contacteer de eigenaar(s).


Molenforum_Vlaanderen_logo_high-res Molen van Evere (Evere – Brussel)
Geen info bekend: contacteer de eigenaar(s).


Afbeeldingsresultaat voor molen van hoksem Molenforum_Vlaanderen_logo_high-resMolenforum_Vlaanderen_logo_high-res Molen van Hoksem (Hoksem-Hoegaarden)

Ook benieuwd hoe een oude watermolen graan tot fijn meel kan malen? Bezoek onze gerenoveerde molen in Hoksem, leer over de constructie, de werking, het graan en de geschiedenis. Combineer het met een mooie wandeling door de prachtige Hoegaardse velden. En neem een zakje meel mee om te experimenteren hoe je een lekker broodje bakt. Voor alle nieuwsgierigen, groot en klein. Het bezoek is gratis.
Geen info bekend: contacteer de eigenaar(s).


De Bellemolen anno 2018. Molenforum_Vlaanderen_logo_high-res Bellemolen (Affligem)   Kracht van water: De Bellemolen

Samen met een gids bezoek je de Bellemolen, een unieke kans vooraleer de molen sluit voor restauratie. Ontdek hoe de molenaar de korenmolen en de oliestampmolen bediende. Filmpjes tonen je hoe alles in zijn werk ging. De Bellemolen vormt het decor voor familieactiviteiten voor jong en oud met workshops, demonstraties, voorleessessies, muzikale omlijsting, een hapje en een drankje.
Organisatie: Toerisme Affligem. In samenwerking met: Familie Van Sompel, Willy Beeckman, oud-bewoners Bellemolen, ambachtslieden, Erfgoedcel Denderland, Gidsen Affligem. Reserveren kan tot: 24 april 2019. Website reserveren: http://www.toerismeaffligem.be. Telefoon/gsm reserveren: 053 64 00 45. E-mailadres reserveren: toerisme@affligem.be.

De molen is open van 14:00 tot 18:00 uur.